Yediğimiz ve sağlıklı olduğunu düşündüğümü birçok besin vüvudumuzda olumsuz etkiler yaratıyor olabilir. Örneğin çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bir yumurta eğer vücudumuz tarafından sindirilemiyor ise; o besinin içindeki proteinlere karşı tepki vermeye başlar. Bu olumsuz etki GIDA İNTOLERANSI olarak adlandırılır.
Gıda intoleransı, farkında olmadan bazı gıdalara karşı gösterilen duyarlılıktır. Bu belirtiler saatler sonra hatta günler sonra bile gözlenebilir.
Gıda intoleransı ile besin alerjisi karıştırılmamalıdır.Alerji,vücuda giren ama aslında zararsız olan bir maddeye karşı vücudun başlattığı bir savunma reaksiyonudur. Alerji belirtileri (dudakta boğazda şişme,ciltte döküntü) aniden ve sert bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Bu reaksiyonlar gıdanın tüketilmesinden kısa bir süre sonra başlar.gıda alerjileri böylelikle kolay ayırt edilebilir. Toplumun çok az kısmında görülmektedir ve alerji testlerinin yapılması gerekir.
Belirli gıdalara karşı duyarlı olmamızın birden fazla nedeni vardır. Bu nedenler arasında gıdaların üretilme- saklanma şekilleri, tek yönlü yemek yeme alışkanlıkları,stres,çevresel etkiler,alkol yer alabilir. Hepsi bir araya geldiğinde bağırsak fonksiyonlarımızı yani sindirim sistemimizi etkiler ve yediklerimiz, içinde ki bileşenler vücudumuz çin yabancı madde kabul edildiklerinden sürekli bir savaş söz konusudur. Bu savaş, kısır döngüyü beraberinde getirir.
21.yüzyılda yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki eskiden sebebi bilinmeyen ve tedavisi olmayan bir çok hastalığın temelinde Gıda İntoleransı yatmaktadır.
- Cilt Sorunları : Ürtiker, atopik dermatit,döküntüler,sedef hastalığı
- Merkezi Sinir Sistemi Sorunları: B aş ağrısı,migren,konsantrasyon güçlüğü,depresyon
- Aşırı zayıflık
- Obezite,
- Mide Bağırsak Sistemi Sorunları: Bulantı,kusma,şişkinlik,gaz,su tutumu,kabızlık,ishal, ırritabl barsak sendromu,mide krampları
- İskelet Sistemi Sorunları: Eklem ağrıları,kas ağrıları,artrit
- Solunum Sistemi Sorunları: Alerjik astım,rinit,sinüzit gibi hastalıklara yol açabilir.
Semptomlar sıklıkla besin maddeleri yendikten bir süre sonra ortaya çıktığı için semptomlara neden olan gıdanın veya gıdaların saptanması zor olabilir. Örneğin gün içinde çikolata yemiş sonra geceye kadar iki öğün yemek yemiş biri gece yatmadan ortaya çıkacak bir bağırsak sorununu çikolatanın içindeki süte bağlayamaz. Gıda intoleransınızın olması belirli gıdalara karşı vücudunuzun ters reaksiyon vermesidir.
Gıda intolerans testi bu besin veya besinlerin saptanmasında bize yardımcı olmaktadır. Test sonuçları, hangi gıda veya gıdalara karşı duyarlılık var, bu duyarlılık hangi seviye de ve ne kadar süre bu gıdalardan uzaklaşılmalı bilgilerini bize vermektedir. Bu yönlendirmenin de yardımıyla beslenme şekliniz değişmelidir. Bu süre sonrasında intoleranslı besinleri vücut unuttuğunda tekrar o gıdalar teker teker denenerek beslenme sistemine tekrar alınmalıdır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Obezite tüm dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde artmakta olan önemli bir sağlık soru…
Devamını Oku2000 Kalorilik Sağlıklı Gebelık Diyeti…
Devamını OkuDengeli ve doğal bir metabolizma tüm vücut fonksiyonlarının uyumlu seyrinin temelidir…
Devamını Oku